Ebbes kanon mullrade

1936 lät Ebbe Alwéns kanon mullra och det ordentligt. I samband med  invigningsmatchen på Sövestads idrottsplats tilldömdes vi en straffspark. Den skulle förstås Ebbe lägga. Och han måste ha fått en fantastisk fullträff. För både bollen och målvakten hamnade nämligen i nätet. Så till 1980-talets respektive 1990-talets kanoner, Eder och Ronald Koeman samt Super-Mac i serietidningen Buster, vill vi bara säga: släng er i väggen. För oss i Skivarps GIF är det Ebbe Alwén som gäller. 

Beslut att förbjuda svordomar

1937 föddes de så kallade Skivarpsänglarna. Initiativet togs av föreningens dåvarande ordförande Harry Forstenberg samt av en kommunpolitiker. Den senare hade av en händelse besökt en fotbollsträning och blev då bestört över alla svordomar som tillämpades på planen. Politikern berättade vad han tyckte för Forstenberg som tog upp saken på nästa styrelsemöte. Detta ledde till att svordomar förbjöds på såväl matcher som träningar.  
En av de första reaktionerna på detta beslut var ökande publiksiffror, både hemma och på bortaplan. Folk var intresserade av huruvida  ett fotbollslag skulle klara sig en hel match utan att svära. Ett vanligt knep från publikens sida för att provocera Skivarpskillarna var att flaxa med armarna - som en ängel.
Projektet att ha svordomsfria fotbollsspelare uppmärksammades en hel del i vårt avlånga land. Bland andra tog DN upp saken till debatt och överlag så lovärades "Skivarpsänglarna" för sitt hedervärda initiativ. Saken togs även upp i Tyskland, där Adolf Hitler i sin stora propaganda såg "Die Schwedenengeln" som ett utmärkt sätt att fostra goda samhällsmedborgare. Den äldre generationen av skivarpsbor är än i dag säkra på att IFK Göteborgs smeknamn "änglarna" härstammar just från Skivarp. Domaren visade ut kommunpamparna

1937 var året då den gamla idrottsplatsen invigdes. I invigningsmatchen mötte vi  IFK Ystad. Med på denna historiska match var kommunens styrande som skänkt marken till oss. Tydligen var inte alla åskådare nöjda med domarens insats. Till slut tröttnade mannen i svart på allt klagande och sa till vissa åskådare "ni från dit till dit lämnar idrottsplatsen". Problemet var att de han visade ut var kommunens styrande. Men dessa brydde sig inte om domarens uppmaning. 

Första seriesegern

1940 är ett historiskt år för förening. Det var nämligen året då vi blev seriesegrare för första gången. Något som har inträffat vid ytterligare sju tillfällen. På den tiden spelade man höst/vår. Vi spelade i Sydskånska pokalserien och vann serien i överlägsen stil. På 14 matcher vann vi tolv och förlorade bara två. Målskillnaden var fina 55-23. 

Skrällen på gamla idrottsplatsen

1957 stod vi för YA-cupens kanske största sensation någonsin. För vem hade trott att lilla Skivarp skulle mäkta med IFK Ystad. Vi själva hade en undanskymd roll i division 6 medan IFK Ystad låg i trean. Men det omöjliga inträffade. Vi vann med 5-4 sedan våra hemmafavoriter ett tag haft en ledning med 4-0. IFK kvitterade och jagade även ett segermål. I stället kunde Åke Olsson göra 5-4 till oss. Övriga målgörare i vårt segrande SGIF-lag var självmål (1-0), Kay Rasmusson (2-0), Inge Karlsson (3-0) och Arne Andersson (4-0). Den här underbara junikvällen passade Skivarp även på att sätta nytt publikrekord. Inte mindre än 450 åskådare hade löst entré på "gamla" idrottsplatsen. Publiksiffran står sig fortfarande som rekord för Skivarps GIF. Här har ni det historiska laget: Gunnar Andersson, målvakt, Kay Rasmusson, högerback, Åke Göransson, vänsterback, Gunnar Olsson, högerhalv, Sven Lundgren, centerhalv, Jan Olsson, vänsterhalv, Arne Andersson, högerytter, Lars Johansson, högerinner, Inge Karlsson, center, Åke Olsson, vänsterinner och Sven Olsson, vänsterytter.

Oslagbart rekord

1959 svarade vi för ett något mycket ovanligt inom idrottens värld. På 16 matcher lyckades vi med konststycket att gå igenom division 7 utan poängförlust. Målskillnaden blev finfina 73-10. Bästa målgörare var Erik Karlsson med 22 strutar.

YA-cupfinal

1963 gick vi för första och hittills enda gången till YA-cupfinal  för pojkar. Tyvärr blev det stryk i finalen mot Simrishamn med 0-1. Ett lag som vi senare samma år besegrade med 3-0. Många av spelarna skulle så småningom bli stöttespelare i vårt A-lag. Här har ni det historiska finallaget: Bo-Eskil  Hansson, målvakt, Tommy Reslow, högerback, Hans-Bertil Sjödin, vänsterback, Rolf Persson, högerhalv, Thomas Åkesson, centerhalv,  Thomas Nilsson, vänsterhalv, Bo-Håkan Sjödin, högerytter,  Roland Rasmusson, högerinner, Nils Nilsson, center, Tonny Ericsson, vänsterinner och Lars Möller, vänsterytter. Tränarna för det historiska finalgänget var Gerth "Smén" Ohlsson och Kay Rasmusson. 

Roland i Malmö FF

1968 blev ett märkesår på så sätt att den första och hittills enda grabben i vår historia debuterade i Malmö FF och därtill i Tipscupmatcher mot Marseille och Servette från Genève. Ett betydelsefullt mål mot Servette med vänsterfoten strax före slutet säkrade segern. Självklart är det Roland Rasmusson vi syftar på. Roland är utan tvekan vår mest meriterande spelare någonsin. Under åren i Malmö FF spelade han med 29 allsvenska matcher varav tre mål, 1969-1972. Dessutom spelade han i Europacupen mot Benfica 1972 inför 86 000 åskådare. Rolle kan också skryta med två allsvenska bronsmedaljer i Landskrona BoIS. Såväl 1975 och 1976 slutade Landskrona fyra i allsvenskan. 

Skandalen i Ravlunda

1971 blev vi kända i hela Sverige. Eller ska vi säga ökända. I den 18:e spelomgången av sammanlagt 22 mötte vi Ravlunda på bortaplan. Vi själva hade i princip inget mer än äran att spela för. Däremot spelade hemmalaget för nytt kontrakt. I slutminuten ledde Ravlunda med 1-0 och vi jagade en kvittering. I stället kunde hemmalaget kontra in 2-0.  Det var nu den stora kalabaliken bröt ut. I samband med 2-0-målet råkade Ravlundas målgörare krocka med vår målvakt så att hemmaspelaren blev liggandes. Ravlundas lagledare sprang in på planen med en spann full med vatten, och skulle se efter sin utslagne spelare.  Plötsligt sparkade en av våra spelare på spannen så att lagledaren fick vattnet över sig.  Skandalen kulminerades i och med att ännu en av våra spelare hängde sig i ribban. Ni har nog redan anat vad som hände. Ribban gick förstås mitt itu. Ridå! Händelsen fick stora rubriker i de största dagstidningarna där vi i Skivarp utpekades som några "stygga" gossar.  Vilka spelarna var tänker vi inte tala om. Men vi kan säga så mycket att de har gjort mycket gott för klubben. Händelsen i Ravlunda får anses som ett undantag.Avancemang till division 4

1973 måste betraktas som det största året i klubbens historia. Det var då som vi vann division 5 och första gången tog steget upp i fyran. Seriesegern säkrades i den nästsista omgången i seriefinalen mot Lunds SK. Inför cirka 300 åskådare på Möllevallen vann vi med 7-1 efter en suverän insats.  Laget var, enligt Lunds SK:s tränare, "ohyggligt" bra. Dessutom var nästan samtliga spelare fostrade i vår förening, och många av dem hade spelat tillsammans sedan pojkåren. Våra målgörare i denna härliga tillställning var Tonny Ericsson (1-0), Per Hansson (2-1), Lars-David Hansson (3-1), Lars Nilsson (4-1), Thomas Åkesson (5-1, straff), Lars-David Hansson (6-1) och Lars Nilsson (7-1).   

Folkfest på Möllevallen

1983 närmare bestämt lördagen den 30 juli, var det en riktig folkfest på Möllevallen. Intresset var nämligen på topp inför "guldmatchen" mellan Malmö FF och IFK Göteborgs gamla hjältar. Köerna var långa vid entréerna och inte mindre än 892 betalande räknades in. Siffran gäller än i dag som publikrekord för Möllevallen. Totalt sågs matchen av cirka 1 200 åskådare.Aktörerna gick sannerligen inte av för hackor. Eller vad sägs om lirare som Malmö FF:s Bosse Larsson (enligt många Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna), Staffan Tapper, Tore Cervin och Harry Jönsson samt Bengt "Fölet" Berndtsson från IFK Göteborg. Malmö FF vann med 3-2 efter två mål av Tore Cervin (1-0 och 3-2) och Conny Andersson (2-0) medan Krister Granbom (2-1) och TV-kändisen Ingvar Oldsberg (2-2) nätade för IFK Göteborg.

Sjunde seriesegern

1992 var det dags för ytterligare en serieseger. Den här gången tog vi hem division 6 i överlägsen stil. Men det här året räckte det inte med att vinna serien. Det krävdes dessutom två kvalmatcher. Dessutom skulle båda matcherna spelas på bortaplan. I den första kvalmatchen vann vi över Lilla Beddinge IF med 3-2. Och i den avgörande kvalfighten vann vi över Järrestads FF med 2-0. Johnny Andersson visade vägen genom att göra 1-0 och slutminuterna slog John-Olof "Lollo" Nilsson in tvåan.Åttonde seriesegern

2000 kunde vi notera ännu en serieseger. Precis som åtta år tidigare tog vi hem div 6. Även den här gången var det efter stor dramatik. När endast fyra omgångar återstod var vi fem poäng efter Hammenhögs IF. Men inför den sista omgången ledde vi med två poäng och hade således avgörandet i egna händer.Vi höll också för trycket. I den sista omgången vann vi med 1-0 över Svenstorps IF på Möllevallen. Paul Andersson blev den store matchhjälten genom att lyfta in matchens enda fullträff.

Malmö FF på Möllevallen

2001 går till historien som ett mycket händelserikt år för oss. Vi lyckades nämligen med konststycket att få hit allsvenska Malmö FF. Onsdagen den 18 juli mötte en Österlenkombination Malmö FF på Möllevallen. Österlenkombinationen bjöd på bra motstånd men kunde inte hindra MFF ifrån att vinna med 4-0. Hela 807 åskådare hade löst entré men matchen sågs av cirka 1 000 åskådare. Vi i Skivarps GIF kunde skryta med att ha tre spelare med i Österlenlaget: Dennis Karlsson, Bogi Einarsson och Alex Bogason. Samtliga skötte sig med den äran.

Premiärkonserten en jättesuccé

2008 , närmare bestämt den 5 juli, skrev vi återigen historia, då vi för första gången arrangerade en konsert på Möllevallen. Som förband hade vi Skivarps egen sångfågel, Frida, och som huvudnummer den danske rocklegenden Kim Larsen. Och vilken succé det blev. Inte mindre än 4 875 åskådare hade löst entré. Totalt sågs konserten av cirka 5 500 åskådare. Det blev en magisk kväll denna underbara julikväll.

Kvalseger innebar div 5 spel igen

2009 blev ett mycket framgångsrikt år för vår förening. Vi slutade tvåa i div 6 och var endast en poäng ifrån en serieseger. Men i kvalet gick det vägen. Visserligen förlorade vi den första kvalmatchen på hemmaplan mot Önneköps IF med 2-3. Men i returen vann vi med 5-1 efter en suveräninsats. Även det här året arrangerade vi en konsert på Möllevallen. Och det blev återigen succé. Cirka 5000 åskådare kom för att se Måns Zelmerlöw och Jerry Williams.